I morges vågnede jeg op med sangen ”Den blå anemone” i hovedet.

Teksten er skrevet af Kaj Munk, som var præst og digter.

Det er en sang som jeg har kendt siden jeg var barn, fordi min far ofte spillede den på grammofonen, sunget af Mogens Wieth, men ikke en sang jeg har lyttet til som voksen. Men så dukkede den alligevel pludselig op igen…

Jeg tror at når vi pludselig får en sang i hovedet, så er det fordi der er et budskab til os i den. Så hvad handler ”Den blå anemone” egentlig om? Den kan jo nok fortolkes på mange måder, men her er hvad jeg fik ud af det i dag:

Sangen handler om en der har hentet en blå anemone på Lolland og flyttet den til Jylland, for at få et ”kærtegn” hjemmefra. Han lider sandsynligvis af savn og hjemve og har haft svært ved at omstille sig efter selv at være flyttet samme vej. Han opdager så, at hans lille anemone faktisk har overlevet flytningen fra dens lune luft og fede ler i skoven på Lolland og over til Jyllands gus, grus og ensomhed, og nu blomstrer den igen. Han har ellers været temmelig pessimistisk med hensyn til anemonens overlevelseschancer, sandsynligvis fordi han har projiceret sine egne negative tanker over på den, som om blomsten ville have det på samme måde som ham. Men ved det opløftende syn af, at blomsten alligevel har klaret det, mærker han, at hans hjertes hårdhed smelter. Han synes ligefrem at anemonen har fået et større værd, ved at have kæmpet sig gennem denne modgang. Anemonens himmelblå farve virker på ham som en ny dåb (velsignelse og løfte om, at Gud altid vil følge en) og den fylder ham med håb. Samtidig fyldes han af ydmyghed over den skaber, der står bag den lille anemone.

Kaj Munk flyttede selv fra Lolland til Jylland, så sangen afspejler muligvis at han har indset sin egen vækst ved at flytte, selv om han i starten har haft lukket sit hjerte, og gjort sig hård. Anemonens budskab om at klare sig ”på trods” samt dens blå farve, får ham til at åbne op for hjerteenergien igen, og se sit eget værd.

Blå er farven for bl.a. kommunikation, og Kaj Munk fik meget af det han havde på hjerte ud, gennem sit forfatterskab og sikkert også gennem sit virke som præst. Himmelblå er en healende farve, som giver fred i sindet. Freden giver adgang til kærlighed og højere bevidsthed, så det er nok ikke helt tilfældigt at det lige var denne farve, der hjalp Kaj Munk. Hvor var det dog godt, at han havde taget en blå anemone med til Jylland og ikke en almindelig hvid en.

Hvad er budskabet til mig? Jeg har også prøvet at flytte, og snart skal jeg til det igen. Min seneste flytning fra Danmark til Frankrig har selvfølgelig givet mig udfordringer. Jeg synes ikke, at jeg ligefrem har haft hjemve, men og jeg kan måske heller ikke helt udelukke, at jeg til tider har syntes at tingene ville have været meget lettere hvis jeg var ”hjemme” i Danmark. Men omvendt føler jeg bestemt også, at jeg er vokset i den tid jeg har været hernede, og har fået en større forståelse af mig selv og mit værd, som jeg kan tage med mig når jeg vender tilbage. Jeg har nydt, at jeg har haft mulighed for at bruge så megen tid på bl.a. at dygtiggøre mig. Jeg har gennemgået en stor personlig udvikling, og jeg har haft fokus på at forstå den større sammenhæng og meningen med livet. For hver dag der går, bliver jeg mere og mere ydmyg og taknemmelig over at være en del af universets store puslespil. Når jeg flytter igen, vil jeg gøre det med fred i sindet, og ikke se tilbage på de ting, der var bedre ved at bo i Frankrig. Jeg har også en masse på hjerte, som jeg gerne vil kommunikere ud, og det håber jeg, at jeg snart for løsnet op for. Denne blog er et af de første spæde spadestik. Der kommer forhåbentlig snart meget mere til…

Vi mennesker (især voksne) har generelt svært ved at lave i nuet. Mange af os lever i fortiden eller med minder om fortiden der bevirker, at vi tror at det er umuligt at få det ligeså godt som vi havde før. At den gode tid, ikke kan komme igen. Denne sindstilstand har Dr. Edward Bach beskrevet som indikation for sit blomsterremedium Honeysuckle (Kaprifolium).  Hvis du er en af dem, har en tendens til at kigge tilbage, lider af hjemve, eller på anden måde ikke kan give slip på fortiden, så vil jeg foreslå at du bruger Bachs Honeysuckle gennem en periode, med mindre du da har en lille blå anemone, der kan vise dig vejen.