–        Det har også noget med sindet at gøre, sagde hun.

–        Ja, sagde jeg overrasket, hvordan mener du?

–        Ja, det har også noget med sindet at gøre. Jeg føler mig så opgivende – og så smerterne i ryggen, vedblev hun

Det var en dame der var kommet til mig pga. ondt i ryggen og vi sad og snakkede lidt om hendes skavank, før hun skulle have behandling.

Det var ikke fordi jeg var spor uenig med hende, nej jeg var bare lidt overrasket over, at hun tænkte på den måde, og ligefrem brugte ordet sind, som om det var et helt naturligt ord.

Faktisk er der meget få mennesker som bruger ordet sind, i deres normale ordforråd, tror jeg. Selv fabler jeg hele tiden om” krop, sind og ånd” og min holistiske tilgang til sygdomsforståelse og (selv)helbredelse, når jeg skal prøve at forklare hvad der skiller mig ud fra andre behandlere, men det er sådan meget overordnet. Når det kommer til at snakke om det mere konkret, så er det også sjældent, at jeg selv bruger ordet sind. Jeg snakker om følelser, emotioner, personlighed tanker og mønstre.

Almindeligvis er det nemlig mig, der skal prøve at forklare klienten, at der ofte (dvs. næsten altid) er en sammenhæng mellem deres fysiske problem og deres sind. Og ikke klienten der fortæller mig, at der er det. Og jeg vidste, at denne dame ikke havde været inde og kigge på min hjemmeside, hun havde bare læst om kranio-sakral-terapi generelt og så havde hendes søster fortalt, at der lå en kranio-sakral-terapeut, der hvor blomsterbutikken lå før… Så det var lidt avanceret at hun så hurtigt tog fat på det med sindet… altså, for mit lille sind…

Når man forstår, at der sammenhæng medlem ens sind, dvs. den måde man tænker på og den måde man reagerer følelsesmæssigt på, og ens skavanker, er det måske også lettere at forstå, at når man gerne vil være rask igen, kan man gribe ind både på det fysiske plan og i sindets plan.

Når man sætter behandling ind på flere planer er det lettere at blive rask. Hvis man udelukkende arbejder på ét plan er det sværere at blive rask, eller man kan forvente at det tager længere tid. Eller at der, så snart man får bugt med ét problem, dukker et nyt op.

Hvordan arbejder man så fat i de forskellige planer, krop sind og ånd? Der er selvfølgelig mange metoder, men her er et eksempel på, hvordan det kunne gå for sig i Klinik for Selvhelbredelse. Lad os bare blive i f.eks. problemet med ondt i ryggen.

På det fysiske plan kan man gå ind og løsne spændinger og sørge for at rygsøjlen ikke er skræv eller drejet, og at nerverne ikke sidder i klemme. Nogle af mine værktøjer hertil er kranio-sakral-terapi og Rosenbergteknik (blid bindevævs- og triggerpunktsmassage). Man kunne også arbejde på det biokemiske plan med homøopatiske midler, f.eks. midler som styrker bindevævet eller opløser krystaller i ledvæsken.

På sindets plan kan man tage fat i emotionerne og sørge for, at de er positive og kontrollerede, så man ikke bliver styret af følelser og temperament. Den dame, der kom til mig følte sig f.eks. opgivende og synes at situationen var håbløs. Mit yndlingsværktøj hertil er Bachs Blomsterremedier, og mod opgivenhed og manglende håb, ville jeg give hhv. Wild Rose og Gorse.

På åndens eller sjælens plan, gælder det om at få kontakt med sit højere selv, sit potentiale og sin indre visdom, og så følge den, i stedet for at lade sig styre af ydre omstændigheder og påvirkninger fra andre. Meditation det bedste redskab her, synes jeg. Hvis du ikke er til meditation, eller har brug for mere hjælp udefra, for at komme i kontakt med dit indre, kan healing, Bachs blomster og Aura-Soma være støtter og de kan være med til at åbne op for din proces, for det er en proces at lære sit sande jeg og sin bevidsthed bedre at kende. Du kan vælge at have mig med som støtte eller mentor på sidelinjen. Så kan du få glæde af de værktøjer, øvelser og andre ting, der kan hjælpe dig videre i din proces.