Kære Ulla

Jeg har et spørgsmål til brevkassen, der drejer sig om min datter. Hun er i dag 27 år, men for en del år siden besvimede hun og slog hovedet. Ikke voldsomt, men hun slog det. Hun har igennem en del år nu haft meget ondt i sin nakke. Ikke hver dag men i perioder.  Vi troede det var spændinger/myoser, men har alligevel talt om, at hun har fået en piskesmældslæsion da hun besvimede. Har også fået behandlinger hos en fys. der ”knækkede”/løsnede nakken og gav massage. Og nu kommer spørgsmålet  🙂 Når hun træner (konditionstræning specielt) får hun nogen gange en voldsom hovedpine. Så kraftig – migrænelignende – at hun kun kan ligge på sofaen. Hun kan også få kvalme. Kan det hænge sammen med det vi tror er en piskesmældslæsion? Har du nogen erfaringer fra andre om dette? Og selvfølgelig – hvilken behandling vil du anbefale.

De bedste hilsner og på forhånd tak

Helle

 

Kære Helle

Tak for dit spørgsmål. Jeg synes bestemt også at det lyder som om din datter har fået en piskesmældslæsion, selv om det ikke er opstået på den sædvanlige måde -ved et trafikuheld.

Ved piskesmældslæsioner påvirkes bl.a. nakke- og ryghvirvler samt muskler i hals og nakke uhensigtsmæssigt, hvilket ofte medfører skader og smerter.

Musklerne omkring halsen sidder i mange lag. De ydre lag virker som bandage og beskyttelse, og vi bruger dem til at bevæge hovedet med. De dybere muskler virker som et indre stillads, der holder hovedet på plads ovenpå nakkehvirvlerne.

Efter et piskesmæld mister de dybe muskler evnen til at agere som stillads, fordi de er blevet svage.

Når nogle muskler ikke fungerer som de skal, kompenserer vi ved at bruge andre muskler, for så vidt muligt at holde kroppen i balance.

Efter et piskesmæld kompenserer vi ved at bruge de ydre bandagemuskler til at holde hovedet på plads med. Men disse muskler er bare ikke beregnet til at holde hovedet med, og derfor bliver området ved med at være sårbart, og der opstår nye og andre spændinger. Som du kan se i din datter tilfælde, kan problemet vare ved i årevis, såfremt man ikke får genoprettet stilladsmusklerne, og det gør man ikke ved almindelig massage og ”knæk” i nakken.

Når man bruger musklerne “forkert” giver det også mening at motion udløser den migræneagtige tilstand, som let kan opstå hvis halshvirvlerne sidder skævt og klemmer af for blodårerne fra hovedet. De skæve halshvirvler kan være direkte følge af slaget, eller de kan være blevet trukket skævt efterfølgende, fordi de ikke støttes tilstrækkeligt af musklerne, og fordi der generelt ikke er optimal spændingstilstand i hendes nakke-og halsmuskler.

Piskesmæld

Ved et piskesmæld bliver stilladsmusklerne svage

Jeg vil anbefale at din datter straks dropper den form for træning, der udløser hovedpine, fordi hun ellers risikerer at gøre skaden værre.

Af behandling vil jeg anbefale hende at få Kranio-Sakral-terapi. Men hun skal sikre sig, at behandleren har taget et kursus i både Kranio-Sakral-Terapi for Nakke- og piskesmæld og Rosenbergteknik (eller endnu bedre: Ida P. Rolfmetode), som er en blid form for bindevævs-og triggerpunktsmassage), så behandleren er i stand til at arbejde både med knogler og de rigtige muskler. Det vil som regel kræve nogle behandlinger at komme af med problemet. En enkelt behandling er sjældent nok, heller ikke selv om man synes det hjælper ved første behandling.

Når din datters nakke er blevet stabiliseret, kan det være at hun efterfølgende også har brug for at få healing, fordi der ved et piskesmæld sker en kraftig energioverførsel til nakken. Denne ophobede energi kan blive ved med at skabe problemer, også smerter, og skal flyttes væk fra området, så energien igen kan strømme frit. Og det kan gøres ved healing.

Din datter kan også sideløbende med behandlingerne tage et homøopatisk middel, der styrker hendes bindevæv, som sandsynligvis er blevet beskadiget.

Jeg håber mit svar giver mening og kan inspirere din datter til at få behandling, så hun ikke skal blive ved med at døje med nakken.

Kærlig hilsen

Ulla